December 22, 2016

Vitamin Shaklee Yang Bagus Untuk Anak Susah Makan

Assalammualaikum. Apa khabar? Semoga semua pembaca blog ini dalam keadaan sihat sejahtera. Ok entri kali ini saya nak kongsikan tentang Vitamin Shaklee Yang Bagus Untuk Anak Susah Makan. Yang suka pilih-pilih makan tu. Macam anak saya.



Alhamdulillah, sekarang anak saya tak kisah sangat pasal makan. Apa mak diaorang ni suap inshaAllah mereka buka sahaja mulut luas-luas. Huhu. Alhamdulillah sayur pun boleh makan macam tu sahaja nak nak lobak merah dan jagung muda tu.

Apa rahsianya?

Alahai tiada rahsia. Yang sebenarnya kan, semua ni bermula dari mak bapa anak-anak tu sendiri. Selagi parents tak memilih makanan (makan apa saja jenis makanan yang halal), selagi itu anak-anak akan follow parents mereka. Kenapa saya cakap macam tu?

1) Sebab saya dah bereksperimen dah kat rumah dengan 3 orang anak ni. Hihi. 

Saya faham. Kadang-kadang kalau masak kat rumah, bukan semua jenis sayur pun kita beli kan. Kadang-kadang sejenis sahaja. Kat rumah saya, sayur wajib adalah carrot, jagung muda dan kadang-kadang broccoli sahaja. Hehe. Kadang-kadang jadikan ubi kentang sahaja sayurnya. Huhu.

Ni kalau jenis boleh masak tiap hari lah. Huhu.

2) Ajar anak-anak makan sayur dari awal

Apa yang saya perasan kat anak-anak saya, yang sulung memang saya bagi bubur + carrot + kentang sahaja setiap hari masa dia mula-mula start makan. Dari 6 bulan sampai umur setahun setengah kot. Itu sahaja menu utama dia hari-hari.

Anak kedua pun tak berapa rajin tapi ada lah kenalkan sikit-sikit. Tapi anak ketiga memang saya cuba sedaya upaya buat pelbagai jenis puri buah dan sayuran.

Yang saya perasan, anak sulung pilihan makanan dia lebih terhad berbanding adik-adik dia yang hampir boleh makan apa sahaja (anak ketiga baru umur setahun jagung dek non. Belum terdedah semua benda. Hihi.)

3) Tunjuk sedapnya sayur ni

Kita sebagai mak, sebagai tukang masak memang kena pening sikitlah untuk fikirkan resepi memasak sayur yang paling sedap untuk anak-anak telan. Selalu saya tumis air saja. Alhamdulillah diterima. Huhu.

Macam dalam movie Inside Out tu. Kena tunjuk yang sayur ni sedap sebenarnya. Tapi first of all, mak bapa kenalah makan pelbagai jenis sayur dulu. Tak adalah susah payah nak habiskan sayur tu kalau anak tak nak makan.

Tapi kalau dah buntu sangat tak tahu nak buat macam mana, boleh cuba ikhtiar dengan Produk Vitamin Shaklee yang bantu cover up keperluan nutrisi harian (cover saja tau bukan beri nutrisi lengkap. Sayur buah masih kena makan) anak-anak kita. Iaitu:


Senang, boleh pilih salah satu. Tiada alasan lagi untuk kita cuba bagi anak-anak kita nutrisi tambahan. Tapi, saya nak awak tahu yang dalam susu yang perlu dibancuh, kandungan zat besi nya adalah rendah.

Nak ke nak, kena cuba supply anak-anak dengan buah dan sayur yang kaya dengan zat besi. Kalau tak nanti suffer macam anak saya sorang tu, disahkan anemia pula dah. Kurang darah merah. Sebab dalam segala jenis susu pun, kandungan zat besi (iron) memanglah rendah.

Ok ke ok setakat ni? Ni nak share sikit video anak-anak berebut Chewable Vita C Shaklee. Heee.

Sekiranya awak berminat nak berikan anak awak nutrisi tambahan yang terbaik, bolehlah klik gambar Produk Shaklee di atas tu untuk pembelian terus secara online.

Atau bolehlah Whats App saya di 012-3672560.


No comments: