August 19, 2010

Selalu orang ada masalah, orang lain tolong. Jika aku ada masalah, kamu mahu tolong? Tak nak tak apa, tak paksa.

I have a situation [Im not gonna hide the person's name].

Sekarang bekerja aku di Mapsglobe Distributor Sdn. Bhd. Dekat saja dengan rumah aku. Jalan kaki cara aku 5 - 6 minit. Cara biasa kurang 10 minit. Naik kereta 5minit lebih sikit sebab kena lintas jalan banyak kenderaan.

Aku tak tahu aku under department apa. Sebab semua kerja aku buat. Sama seperti 3 yang lain kecuali seorang perempuan yang baru masuk kerja tu. Dia sekarang hantar emel saja. Jadi ada 5 pekerja termasuk aku.

Kerja hantar emel. Compose emel kepada satu-satu penerima. Jumlah penerima melebihi 10,000 orang. Ikut nama company. Sila jangan bayangkan bagaimana aku boleh menghantar emel kepada kesemua penerima emel itu. Cara aku lain dari cara 4 yang lain.

Aku sekarang tolong salah seorang pekerja handle map oil and gas. Cari maklumat tentang blok-blok yang menjalankan exploration dan production of oil and gas di negara Australia. Sila lihat ini jika tidak tahu apa blok yang aku cari [segala blok oil and gas yang ada di Western Australia]. Australia ok! Lebih 300 blok. Aku mati kutu di sini. Sebab tu aku blur ada interview on phone tadi. [Ini kisah tambahan]

Ok. Situasi bermula disini sebenarnya. I have 2 boss actually. Yang paling atas dan bawah dia. Boss 1 Emily. Boss 2 Miss Kong. Company ni Emily punya. Faham?

Emily tanya apa progress interview aku. Ada feedback? Ada cari? Ada yang panggil interview? Jawapan aku tidak untuk kesemuanya. Dia beri cadangan. Apa kata fikir-fikir cari-cari sebelum raya ni. Kalau takde, nak offer aku jadi pekerja tetap. Dia nak minta aku handle part shipping [lebih kurang oil and gas cuma kena cari kesemua jenis port yang ada dalam satu-satu negara itu].

Aku masih temporary kerja sekarang. Jika aku berminat, dia mahu jadikan aku pekerja tetap lalu kaut aku ke exhibition shipping Oktober ini. Dia suruh beri keputusan lepas raya. Jika aku ya kan, then aku keluar dari company dia cakap nanti susah yang lagi 4 orang nak handle shipping. Tengok tu. Dia dah warning.

Bila aku tanya Miss Kong, dia suruh aku gunakan degree aku. Cari kerja yang sesuai. Cari yang lebih bagus. Ok. Part gaji jangan tanya. Aku pun tak berani tanya Emily nak bagi berapa kalau aku terima offer dia.

Masalah aku : 2-2 bagus. Miss Kong betul. Cuma aku belum bernasib baik untuk dapat mana-mana interview. Tawaran Emily buat aku goyang. Heh.

Minta tolong. Apa pendapat kauorang? Ini plan jangka masa panjang aku. Ini akan ubah hidup aku. Kurang mahu jawapan yang main-main.


p/s : tadi phone call kerja as researcher assistant di Metrix Company. Nanti dia call lagi kalau dah shortlisted. Macam tak masuk list je. Ehe.

18 comments:

Anonymous said...

tanye dulu bape gaji klau permanent..
n keje dulu kat situ sehingga perlu...

pendek kata,ukur baju badan sendiri..
akhirnya six pack yg nampak... ;D

Fatin Mazelan said...

org tanya pendapat. last2 suh org wat keputusan sendiri. aaaaa~....

mmg b ingt nak keje kat situ smpi akhir taun ni. taun dpan baru cari keje lagi. erm.....

p/s : mana nak nampak six pack tu kalau asek menggemukkan diri. huhu

syapik hassan said...

aku rasa, ikut situasi.

1st: kalo gaji yg boss ko emily tu offer masyuk, i mean, lebey kurang sama dgn gaji ko kalo guna degree, aku rase, better stay situ.

2nd: kalo gaji x setimpal dgn degree ko, better cari keje len yg bsesuaian dgn degree ko.

nasihat aku:
1) kalau boleh, dapatkan keje yg ade kaitan dgn degree ko. yup, degree ko amat meluas skopnye. mustahil x dpt cari.
2) it is so damn normal, ketika usia muda, mmg standard org akan btukar2 keje. so, jgn fikir yg ko akan stay kat satu keje tu sampai mati. mmg normal, dlm 10tahun pertama alam pkerjaan, mmg byk tukar tempat keje, utk menaik taraf gaji ko, berdasarkan pengalaman yg ko ada. contoh:
ko keje kat tempat A. 2 tahun pastu, ko nampak tempat B ada vacancy, ko try mintak dgn demand gaji yg lebey 300 dr tempat ko keje kat A skang. kalo dpt, bagus la, kan? itu cara org nak cepat naik pangkat n naik gaji.
3) jgn mengeluh bila bkerja. keje ape2 pun, still keje. yg penting dpt duit.
4) jgn mengeluh bila x dpt keje walaupun selama 2-3 tahun menganggur. sbab rezeki tu ade kat mane2. fikirkan, sebab pe ko x dpt keje yg betul2 sesuai dgn degree ko? sebab ko x cukup usaha.. that's all..

ism3th said...

rase better ko try cri keje dlu...klau da xde nk wtcmne kn...keje je la kt cmpany ko tu..walopon aku xde experient..tp tu je la yg aku ley komen psl situation ko ni..

say- O said...

aku...tak tau nak kata pa.
wish you all d best je la~

Nazrin Saad said...

dok. lu muda lagi. banyak lagi peluang untuk lu membuat silap.

kalo ikt baiknya lu cari keja yg kena dgn degree lu. nnt sng lu nk naik dlm company tu, n kalo lu berhenti pun, lu ada pengalaman yg kena dgn degree lu.

tp kalo xde offer lu keje je ah shipping tu. kalo gaji mantop, okay pe.

okay, ni ksimpulan jwpn gua :
gua suka kalo lu keje yg kene dgn degree lu. tp kalo keadaan xmmberi peluang, xpe ah. bertahan saja di situ dulu.

=P <-- letak smiley nak kasi comel komen gua.

Fatin Mazelan said...

thanx sapiq. err...aku tak kata nak keje sana sampai mati. cuma keje tu perlukan setahun lebih aku di situ. huhu.

tula. ngah was2 lagi ni. tunggu lepas raya je la aku bg decision kat dia.

Fatin Mazelan said...

nas : erk...itulah yang wa nak kata. wa mmg nak cari keje ikut certificate. but benda tu wat wa goyang sebab wa ngah xde invitation interview. hehe

mikhaelahmad said...

gua punya sagesyen macam di atas. hahaha.

kalau lu rasa gaji lu untuk permanent deal lebih kurang macam offer lu dapat tempat lain, aku cadangkan stay je. lu kerja mana-mana pun sama, takde le mudah mana. unless lu kerja di lapangan kerja pornografi.

tempat kerja sekarang dekat. in a way u can save more money, dari dok jalan jauh-jauh, sangkut dekat jem, then tensi tempat kerja. then kau pun cepat tua. jeng jeng jeng.

itu cadangan aku lah, dengan mengambil kira jarak, kos minyak yang macam suicide rate, dan halaju jem yang tak ubah macam halaju pembangunan negara Dj'Bouti. hal-hal lain aku tak berapa nak pro lagi.

Fatin Mazelan said...

sekarang aku bertubi-tubi cari kerja lain dulu. tengoklah. mana2 panggil before raya, aku pergi sana. kalau tak, aku stay. ofkos nanti aku tanya gajinya. hoho.

Anonymous said...

sape suh wat kputusan sndri???

suh tanye gaji kan??? :'(

Fatin Mazelan said...

oh salah ek? ayat pendek yg kata tu bukan suh wat keputusan sendiri ke? sowi2...

t b tny dia ye. =D

Anonymous said...

tu bahasa melayu tinggi...
pe la b nih...
bermadah mesra namenye tu.... ;D

Fatin Mazelan said...

aaaaa~...owrite!

Anonymous said...

advice frm kakak lina :
grab jer yg adertu dulu. kalo dier nak perm kan ko, on jer la ..tp sambil tu ko cari la keje impian ..hhehehe .. kalo dah dpt keje lain yg better, blah jer la .. xyah la pikir ape nk jadi dgn company tuh kalo ko xde, wat bodo sudeh... yg penting slamat kan diri sendri dulu ..

Fatin Mazelan said...

itu yg aku nak wat, kak lina oi. bagi lepas cuti raya dulu. takde la bazir duit nak bagi duit raya. ehe.

hazal said...

aa..aku masih mentah lagi..*aku plak down*
byk bnd yg tak tau lg.
tp semoga hadapi hidup ngn positif

Fatin Mazelan said...

sedang. jangan risau. hee~