April 23, 2010

Malam tadi mimpi aneh.

Hari-hari buat benda sama.


Bangun tidur. Buka laptop. Online. Facebook blog formsprings dan mana-mana web entertainment yang lain. Duduk depan laptop berjam-jam. Baru pergi mandi. Baru terasa lapar. Baru telefon mesej kawan ajak makan. Keluar makan. Balik makan. Online lagi. Berjam-jam lagi. Ngantuk balik. Tidur. Bangun-bangun dah malam. Mandi lagi. Makan. Online.


Kerja-kerja? Hilang begitu saja. Nak due date barulah buat. Baru nampak struggle. Baru nampak ada intensif nak buat kerja bersungguh-sungguh.
Ok. Entri tak sentuh soal agama. Itu hak individu. Tapi yang penting solat.


Bila nak mandi. Buka baju seluar. Pakai tuala. Masuk bilik air. Gosok gigi. Mandi. Sabun. Syampu. Cuci muka. Mana-manalah ikut turutan masing-masing. Hari-hari buat benda sama.


Dah mandi. Pakai baju. Minyak wangi bedak bagai. Keluar makan.


Tapi bila jumpa kawan. Tak boleh buat benda sama hari-hari. Nanti dia bosan. Macam datang kepada dia. Ucap "weyh!" "halo halo" "ha!". Lepas tu duduk makan. Borak-borak.


Makan pun tak boleh yang sama hari-hari. Nanti orang komplen. Borak pun tak boleh benda sama. Nanti orang bosan. Kena cari idea untuk entertain kawan-kawan.


Kenapa ya? Penatlah nak fikir benda tu. Sebab kalau rajin entertain orang. Orang cari kita bila bosan. Orang susahkan kita bila dia nak. Sebab dia terasa kita boleh tolong dia.



p/s : kalau korang faham. Korang terbaik! Sebab aku pun keliru apa aku tulis. Dalam otak nak fikir lain. Dalam blog tulis lain.


5 comments:

Farhan Saharin said...

spt faten ckp ngn aku mlm td
"blog suma nak emo!!"

hahaha
2x5....

ingatlah..
dimana bumi dipijak
disitu langit dijunjung...

Fatin Mazelan said...

pasal xramai kawan plak aku emo? aku da sebut semalam kan sebab apa. diam2 sudeh.

Farhan Saharin said...

gua tau la...
saje nk entertain
kwn2...
ngahahaha

ayt sdey " pasni wa x dpt entertain lg da"

Fatin Mazelan said...

hahaha. tak entertain masalahnya sebab wa lapar!!!

alalala. sedih no la ayat tu.

zulhilmi bdk blur said...

sbnrnye aku agak kurang paham...
hahaha