August 7, 2014

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalammualaikum. Dah lama tak update sini...heee kali ni nak cerita pasal episod Syawal bersama famili. Lama saya tak cerita pasal famili kat sini kan. Meh saya tunjuk sikit gambar-gambar sepanjang seminggu beraya.

KAMI!

July 17, 2014

Resepi Ayam Masak Kicap Jawa style

Assalammualaikum. Hai! Lama tak jengah blog ni. Bersawang dah. Tapi saya tahu ada silent reader kan? Kan? Kan? (perasan je) hehe.

Saya nak share resepi ayam masak kicap jawa style - ilmu khas daripada mak mentua saya. Bak kata husband saya, kalau umur mama tak panjang, dah takde orang nak diwariskan resepi ni.

Jadinya saya dengan kesempatan ini nak share dan sekaligus buat simpanan untuk saya di masa akan datang. Kot terlupa kan.

Ok ini bahan-bahannya:
1 sudu besar lada hitam
4 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1/2 inci halia
Secubit buah pala
Rempah ratus
Separuh ayam kampung yang di potong sederhana
5 sudu besar kicap*
Sedikit asam jawa
Garam
Gula
kentang**

Cara-caranya:
1) Tumbuk lada hitam, bawang merah, bawang putih dan halia.
2) Tumbuk ikut turutan dan sehingga halus (lumat). Sekalikan je semua ni.
3) Kemudian masukkan buah pala dan tumbuk hingga halus.
4) Basuh ayam terlebih dahulu. Kemudian panaskan minyak untuk menumis.
5) Tumis bahan yang ditumbuk sehingga keluar bau atau keperangan. Masukkan bunga lawang dan kayu manis.
6) Masukkan ayam. Tutup periuk dan tunggu sehingga air ayam kering.
7) Masukkan air asam jawa dan kacau.
8) Masukkan kentang yang dipotong dadu.
9) Tutup periuk sehingga kentang hampir empuk.
10) Masukkan kicap dan tutup periuk seketika.
11) Masukkan garam dan gula secukupnya.
12) Siap untuk dihidang.

*boleh guna kicap manis atau masin. Nanti adjust dengan garam atau gula. Hehe.
**kentang ikut suka. Taknak pun takpe.

Husband saya suka yang ini je. Yang sebelum ni saya buat kuahnya cair je. Dia tak suka. Jadinya kenalah praktis resepi ayam masak kicap jawa style ni selalu. Huhu.

Ok. Selamat mencuba semua! Hee.

P.s: gambar takde. Lupa nak tangkap. Nanti saya buat saya masukkan gambar ya.

February 13, 2014

Soal Jawab Set Menyusu Shaklee yang anda perlu tahu.

Ramai yang pasti nak tahu apa pantang-larang mengambil Set Menyusu Shaklee kan? Jom kita kupas isu ini satu persatu.

February 6, 2014

5 rahsia Meal Shakes Shaklee terbongkar!

Rahsia Meal Shakes Shaklee telah terbongkar kerana beberapa perkara. Sebelum tu kita korek 5 jenis nutrisi yang mungkin tercicir dalam pemakanan anak kita.



January 26, 2014

Set Kecantikkan Shaklee jimat dan berkesan

Set Kecantikkan Shaklee atau Set Beauty Shaklee amat popular di kalangan wanita era ini. Masing-masing berlumba-lumba untuk menjaga kulit dan wajah agar kelihatan sentiasa berseri.